Kommunikationer

Resa till och från Göteborg

Som Sveriges näst största stad finns det givetvis mängder av alternativ för den som vill resa hit. Det finns inte mindre än två flygplatser som är knutna till Göteborg, plus en stor centralstation med anknuten busscentral mitt i centrum. Avgångarna är täta och destinationerna många.

Flyg

kommunikationer i GöteborgDe två flygplatserna heter Göteborg Landvetter Flygplats (GOT) och Gothenburg City Airport (GSE). Det är Landvetter som räknas som stadens internationella flygplats medan Gothenburg City Airport är mindre, dock med mer central belägenhet. Med buss tar det ungefär samma tid att ta sig från Nils Ericsonteminalen i centrala Göteborg till båda flygplatserna. Flygbussen kostar 80 kronor enkel väg och det går bara att handla biljett med kort.

Buss

Eftersom Göteborg med sin centrala placering är en stor knytpunkt på västkusten går det många bussar hit och härifrån, såväl kortdistansare som långfärdsbussar. Några exempel på bussbolag som kör till Göteborg är Swebus Express, Säfflebussen och Eurolines. Busscentralen i Göteborg heter Nils Ericsonterminalen och ligger kloss i kloss med Centralstationen.

Tåg

Vill man resa till Göteborg med tåg så går det också utmärkt från mängder av platser runt om i Sverige, samt Köpenhamn och Oslo.

Båt

Med Stena Line kan man åka från Göteborg till bl.a. Fredrikshavn och Kiel.

Ta sig runt i Göteborg

Göteborg är en förnämlig stad att ta sig runt i, Västtrafik står för kollektivtrafiken som bjuder på många olika val och ett väl utarbetat körschema.

Spårvagn

Spårvagnen är en charmig del av kollektivtrafiken i Göteborg och istället för att rusta ner den, som de flesta andra städer gör, så ser Västtrafik till att utnyttja den till max. Man kan ta sig till de flesta platser i Göteborg med spårvagnens hela 13 olika linjer.

Buss

Dit man inte tar sig med spårvagn tar man sig med buss. Även bussnätet i Göteborg är välplanerat och effektivt. Ingen behöver stå utan effketiv kollektivtrafik i denna stad.

Tåg

Vill man ta sig från Göteborg till närliggande orter som Kungsbacka, Lerum eller Mölndal så finns det snabba pendeltåg från Göteborg att hoppa på.

Bil

Det går oftast bra att ta sig fram i Göteborg med bil, men kan man så ska man helst undvika bilen i rusningstid – som i alla större städer.

Taxi

Det finns taxihållplatser vid alla ställen där mycket folk ofta samlas och taxibolagen är många. De största bolagen är tryggast:

  • Taxi Göteborg – 031-65 00 00
  • Minitaxi – 031-140 140
  • Taxikurir – 031-27 27 27
  • CityCab – 031-170 170

Cykel

Göteborg är en suverän stad för cyklister. Det går att hyra cyklar om man inte har en egen och cykelvägar finns överallt.